Het blog met allerlei feitjes en weetjes over huizen!

Nieuws

Waarom overwaarde van een huis opnemen voor een tweede huis?

Het opnemen van overwaarde voor een tweede huis kan een slimme manier zijn om een extra woning te kopen of te investeren in onroerend goed. Overwaarde is het verschil tussen de waarde van uw huis en de resterende hypotheekschuld. Als uw huis in waarde is gestegen sinds u het heeft gekocht, heeft u waarschijnlijk overwaarde opgebouwd. In deze blog zullen we bespreken wat overwaarde is en hoe u het kunt opnemen voor een tweede huis.

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de huidige waarde van uw huis en de resterende hypotheekschuld. Als u uw huis verkoopt voor meer dan de resterende hypotheekschuld, houdt u de overwaarde over. Overwaarde kan ontstaan door stijgende huizenprijzen, het aflossen van uw hypotheek of door verbeteringen aan uw huis.

Hoe kunt u de overwaarde opnemen voor een tweede huis?

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde op te nemen voor een tweede huis. Hieronder bespreken we de meest gebruikte opties:

Een tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek is een lening die u afsluit op de overwaarde van uw huis. Deze lening heeft meestal een hogere rente dan uw eerste hypotheek, omdat de geldverstrekker meer risico loopt. U kunt het geld gebruiken om een tweede huis te kopen of te investeren in onroerend goed.

Een heropname doen op uw bestaande hypotheek

Als u al een hypotheek heeft, kunt u mogelijk een heropname doen op uw hypotheek om de overwaarde op te nemen. Dit betekent dat u extra geld kunt lenen op de bestaande hypotheek tegen de huidige rente. U kunt het geld gebruiken om een tweede huis te kopen of te investeren in onroerend goed. Ben je niet helemaal overtuigd en wil je graag advies inwinnen? Dan kan een hypotheekadviseur Univé uitkomst bieden. 

Uw huis verkopen en de overwaarde gebruiken

Ook overwaarde huis opnemen voor tweede huis? Als u uw huis verkoopt voor meer dan de resterende hypotheekschuld, houdt u de overwaarde over. U kunt het geld gebruiken om een tweede huis te kopen of te investeren in onroerend goed. Het nadeel is dat u uw huidige woning moet verkopen voordat u een tweede huis kunt kopen. 

Waar moet u op letten bij het opnemen van overwaarde?

Voordat u overweegt om de overwaarde op te nemen voor een tweede huis, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Zo is de rente op een tweede hypotheek is meestal hoger dan op uw eerste hypotheek. Een tweede hypotheek kan invloed hebben op uw financiële stabiliteit en uw vermogen om uw maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Als u uw huis verkoopt en de overwaarde gebruikt om een tweede huis te kopen, moet u rekening houden met de bijkomende kosten, zoals makelaarskosten en overdrachtsbelasting. Daarnaast brengt het investeren in onroerend goed brengt altijd risico's met zich mee, zoals leegstand en onderhoudskosten.

Geef een reactie