huisbazaar.nl

Het blog met allerlei feitjes en weetjes over huizen!

Nieuws

Waarom je geen budget gaming laptop wilt

Het klinkt misschien enigszins tegenstrijdig, een budget gaming laptop. Gaming laptops zijn over het algemeen namelijk al vrij krachtig. Toch bieden veel grote merken ook gaming laptops aan die ver onder de duizend euro liggen. Dit is gedeeltelijk omdat goede hardware steeds goedkoper is geworden, maar ook omdat er gewoon minder kwaliteit in zit. Vaak wordt er op kleine dingen bezuinigd, en dat kan uiteindelijk hele vervelende gevolgen hebben. Ik pleit ervoor om geen gaming laptop te kopen als je niet redelijk wat geld uit kan geven. Om mijn mening te onderbouwen heb ik hier een aantal argumenten voor de stelling dat goedkope gaming laptops juist zonde van het geld zijn. Ook dat klinkt weer tegenstrijdig, maar het is uiteindelijk allemaal best logisch. 

Bottleneck

Mensen zijn al snel gefocust op de belangrijkere onderdelen. Vaak weet men wel of een GPU of een CPU een beetje goed is, of wanneer iets eigenlijk te zwak is om goed op te kunnen spelen. Daar ligt het probleem dan ook niet. Fabrikanten hebben door dat het goed verkoopt om een krachtige processor en grafische kaart in de laptop te hebben. Juist daarom besparen ze voornamelijk op de rest. Je hebt dan bijvoorbeeld niet genoeg batterijkracht om alles optimaal aan te sturen. Ook kan het beeldscherm soms serieus te wensen overlaten. Het is niet eens ondenkbaar dat een 720p beeldscherm wordt gecombineerd met een grafische kaart die makkelijk op 2K kan afspelen. Ook is de hitte verwerking vaak niet goed genoeg, en misschien is het zelfs wel een membraan-toetsenbord in plaats van een mechanisch toetsenbord. Ook slechte sluitingen en scharnieren zijn veelvoorkomend. Want ja, de fabrikant moet ergens op besparen om deze laptops goedkoop aan te kunnen bieden.

Niet voor de toekomst

Ook zijn veel budget laptops, en overigens ook budget desktops, gemaakt met de huidige games in het achterhoofd. Zo zullen de onderdelen goed genoeg zijn om een nieuw spel te runnen, maar je moet hiervoor wel op minimale settings spelen. Ook vinden de laptops het vaak wel mooi zat wanneer ze op 30FPS een game kunnen draaien. Misschien klinkt dat niet als een probleem, maar over twee jaar heb je al niets meer aan de laptop als je nieuwere games wilt spelen. Als je daarentegen een paar honderd euro extra uitgeeft heb je een stuk betere prestaties, een betere algemene laptop, en je bespaart op lange termijn geld omdat je minder vaak aan een nieuw device hoeft te denken. Dus neem daarom van mij aan, je kan beter een high-end laptop kopen dan een budgetlaptop!

Geef een reactie

Thema door Anders Norén