huisbazaar.nl

Het blog met allerlei feitjes en weetjes over huizen!

Nieuws

Lekker Hollands

Brood met hagelslag en pindakaas, dropjes, stroopwafels, kroketten uit de muur, klagen over het weer, de rekening eerlijk splitten, overal appelmoes bij eten en niet te vergeten: veel kaas. Nederland kent veel typische tradities. Vaak verbonden aan eten, niet altijd. Sommige welbekend, andere heb je misschien nog nooit bij stil gestaan. Deze blog noemt er drie!

Wimpel

Geen rimpel, geen wimper, maar een wimpel. De meeste mensen kennen een wimpel als oranje strook boven je normale vlag, maar kan ook geheel zelfstandig aan de vlaggenmast worden opgehangen. Ook de wimpel is een typisch Nederlands gebaar. Deze komt voor uit een compromis dat Willem I als soeverein vorst sloot bij de start van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Bij de Franse overheersing was immers de rood-wit-blauwe vlag zoals we die kennen ingevoerd als icoon. Alle vlaggen vervangen en nieuwe produceren zou een kostbaar en lastig proces zijn. Om toch snel de onafhankelijkheid van het nieuwe landje uit te drukken, maar zonder te veel gedoe, werd gekozen voor een Oranje lint als toevoeging. Vandaar ook de uitspraak: 'Oranje boven'.

Verjaardagskringetje

Je kent ze wel, die verschrikkelijke verjaardagen waarin je allemaal in een kringetje gaat zitten. Wanneer een nieuw persoon aanschuift moet hij eerst het hele kringetje af om ieder te feliciteren, om vervolgens aan te schuiven in de kring. Aan het begin van de dag kan je in de kring nog iedereen spreken. Maar de kring wordt groter en groter, tot je uiteindelijk alleen nog maar je naaste buurman kan verstaan. En dan natuurlijk lekker onhandig je koffie met slagroomgebak op schoot eten. Of worst-kaas scenario, het plankje met droge supermarkt leverworst waar je geen nee tegen kan zeggen. Hoe deze traditie zo tot stand is gekomen blijft voor eeuwig een mysterie…

Strakke planning

Met name in de Randstad lijkt iedereen altijd gehaast. Ieder heeft een strakke planning, is meester in time-management en probeert afspraken zo nauwkeurig mogelijk in te plannen. Ook afspraken die we met vrienden maken moeten eerst in de agenda gecheckt en gedubbelcheckt worden. Spontaan langsgaan is er niet bij. De Datumprikker applicatie is dan ook een typisch Nederlands product. En als je dan een afspraak hebt om 17:00, dan ben je er ook stipt om 17:00 en geen minuut later. Na vijf minuten verontschuldigen wij ons al dat we laat zijn. In Nederland is het dan ook heel gebruikelijk om precies te koken voor de hoeveelheid personen die komt eten. In andere landen wordt er vaak meer gekookt zodat ook onverwachte gasten aan kunnen schuiven. En ook onze koffie drinken we op geplande tijdstippen.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén