huisbazaar.nl

Het blog met allerlei feitjes en weetjes over huizen!

Nieuws

Infraroodverwarming bij u in huis

Hoewel de technologie al jaren bestaat, neemt de populariteit van infrarood verwarming de laatste jaren pas enorm toe. Deels komt dit voort uit noodzaak: we moeten immers met zijn allen van het gas af. Maar ook dankzij de vele mogelijkheden die infrarood verwarming biedt in al haar verschijningsvormen. In deze blog zal ik eerst toelichten wat u zich moet voorstellen bij infrarood verwarming. Vervolgens som ik enkele voordelen op.

Infrarood verwarming creëert een soort warmte die goed te vergelijken is met de warmte van de zon. Maar dan zonder de schadelijke effecten van UV straling. Het licht is niet zichtbaar, omdat de frequentie buiten het spectrum valt dat we kunnen zien. In plaats daarvan wordt het licht geabsorbeerd door onze huid, kleding en andere voorwerpen in de ruimte, en die warmen zodoende op. In tegenstelling tot zonlicht heb u echter niet te maken met schaduw, dat een groot deel van de warmte stopt. Een infrarood verwarming al dan ook enkel zijn directe omgeving verwarmen en kan daarom zeer efficiënt worden ingezet.

Snelheid

Een traditionele convector, waarbij lucht uit de ruimte door het apparaat circuleert en daar geleidelijk opwarmt, werkt een stuk trager dan infrarood verwarming. U hoeft dus geen rekening te houden met de verwarming een aantal uur van te voren aanzetten: u hebt meteen warmte.

Stil, zacht en gezond

Infrarood gebruikt geen ventilator, het straalt enkel licht uit. En dat maakt het systeem ontzettend stil. Het is daarmee de perfecte oplossing voor geluidsgevoelige ruimtes, zoals de slaapkamer. Ook zal een infrarood verwarming een aangename, gebalanceerde vorm van warmte genereren, die op een aantal meters afstand van het apparaat gelijkwaardig aanvoelt. Daarnaast tast een infrarood verwarming ook niet de luchtkwaliteit van de ruimte aan zoals traditionele verwarmingen de luchtvochtigheid en het zuurstof gehalte reduceren.

Onderhoud

Het onderhoud van infrarood verwarming  minimaal. Er is geen sprake van bewegende onderdelen die kunnen slijten, geen motors, geen filters of vloeistoffen Het enige wat u hoeft te doen is af en toe een doekje halen over de reflector. De installatie van infrarood panelen is eveneens vele malen eenvoudiger dan traditionele systemen.

Ontwerp

Persoonlijk vind ik dit een ontzettend groot voordeel voor mijn eigen interieur. Een infrarood paneel heeft eindeloos veel verschijningsvormen. Een convector is een vrij log apparaat in de ruimte. Maar een infrarood paneel kan een spiegel aan uw wand zijn in de badkamer, een gepersonaliseerd randje hebben dankzij de print van een foto, een hangend element aan uw plafond. Het kan zelfs als krijtbord worden uitgevoerd.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén